Hoe Kodak haar eigen ondergang had kunnen voorkomen

In dit online evenement georganiseerd door Harvard Business School Online Chapter Amsterdam BeNeLux neemt dr. Barbara van Veen de aanwezigen mee in een HBS Style Case Study die laat zien hoe Kodak disruptie had kunnen voorkomen door te anticiperen op de concurrent.

Meld je aan voor deze gratis online Case Study en ontdek hoe een Innovatieve Disruptiestrategie Kodak had kunnen helpen om te overleven in een competitieve markt waarin de digitale camera de overhand nam. Aan de hand van de  Harvard Business School  (HBS) methodologie illustreert Barbara wat het belang is van Innovatie, Foresight en Strategisch Management zodat disruptieve invloeden kunnen worden beheerd en geweerd door bedrijven zoals Kodak.

Barbara-van-Veen - Bakker Business Transformation

Dr. Barbara van Veen –  Specialist in de detectie van zwakke signalen

Barbara is een hoog aangeschreven futurist en expert op het gebied van foresight. Met meer dan 20 jaar ervaring heeft zij een diep inzicht in de rol van expertise bij het zien van de toekomst. Barbara helpt organisaties een strategische richting en doel te ontwikkelen, waardoor ze kunnen innoveren en succesvol door veranderingen kunnen navigeren. Zij is ook een specialist in de detectie en interpretatie van zwakke signalen en publiceert en beoordeelt regelmatig nieuwe artikelen over dit onderwerp voor het Futures Journal.

Leidinggevenden leren vooruit te zien

Naast haar advieswerk legt Barbara zich toe op het onderwijzen van leidinggevenden over de voordelen van toekomstplanning en de rol daarvan bij het creëren van een betere toekomst. Door haar lessen aan verschillende universiteiten werkt zij aan een waterbedeffect: elke leidinggevende die goed leert vooruitzien resulteert in een betere toekomst voor zijn organisatie en zijn stakeholders.

Wat je moet weten over het evenement

Dit evenement staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in Disruptive Strategy, Strategy Management, de voordelen van Foresight en de Harvard Business School methodologie. We hebben wel een minimum van 20 deelnemers nodig om de effecten te demonstreren.

Kosten: Gratis

Wanneer: Vrijdag 31 maart van 16.00 – 18.00 uur

Voertaal: Engels

Aanmelden: Via de link op deze pagina

Link voor de bijeenkomst: Deze ontvang je per mail na aanmelding

Deze Case Study wordt normaal alleen tegen vergoeding gegeven op gerenomeerde Business Schools en Universiteiten. Laat deze unieke gelegenheid daarom niet voorbij gaan.

Wat is Disruptive Strategy?

Hoe kunnen grote bedrijven relevant blijven en de concurrentie bijbenen? Dit is een vraag die veel bedrijven bezighoudt, vooral die in sectoren waar Disruptieve Innovatie gebruikelijk is. Het traditionele denken zegt dat grote bedrijven zich moeten blijven concentreren op hun kernactiviteiten, maar dat is misschien niet langer voldoende. Een nieuwe studie van de Harvard Business School suggereert dat grote bedrijven ook een disruptieve mentaliteit moeten aannemen om de concurrentie voor te blijven.

Laat je niet voorbij streven door de concurrent

De studie, die werd uitgevoerd door professor Clayton Christensen en anderen, bekeek 100 bedrijven over een periode van 40 jaar. De onderzoekers ontdekten dat de meeste van deze bedrijven er niet in slaagden hun bedrijf ingrijpend te veranderen toen nieuwe technologieën of bedrijfsmodellen opkwamen. Daardoor werden ze snel voorbijgestreefd door snellere concurrenten en verloren ze marktaandeel. De studie benadrukt het belang van wat zij “ontwrichtende innovatie”, in het Engels Disruptive Stratgy noemt.

Radicale veranderingen in de markt

Disruptive Strategy verwijst naar radicale veranderingen in de manier waarop een bedrijf zaken doet, meestal door de invoering van nieuwe technologieën of bedrijfsmodellen. Het is het soort verandering dat voor grote bedrijven moeilijk te realiseren is, omdat het vaak vereist dat zij lang gekoesterde opvattingen over wat hun kernactiviteiten bepaalt, moeten loslaten. Maar zoals de HBS-studie laat zien, wordt het voor grote bedrijven steeds noodzakelijker om disruptie te omarmen als ze relevant en concurrerend willen blijven. Simpelweg omdat ze anders van de kaart vallen en er op de lange termijn helemaal niet meer toe doen.

Verstoring hoeft niet slecht te zijn

Verstoring hoeft niet slecht te zijn. Met de juiste hulpmiddelen en een vooruitziende blik kunnen bedrijven ontwrichtende bedreigingen aan de horizon zien en maatregelen nemen om ze te voorkomen.

 

 

 

Vergeet niet om  je aan te melden voor het HBS Event:

Succes is geen toeval

Transformeren met een vooruitziende blik

drs. Chantal Bakker, eigenaar van Bakker Business Transformation en Chapterleader en organisator van HBS Chapter Amsterdam / BeNeLux is gecertificeerd Harvard Business School Strategy Manager met specialisaties in:

Heb je vragen over Disruptive Strategy of het online evenement, schroom dan niet om contact met haar op te nemen.

Onze nieuwsbrief

Let’s keep in touch

Word je geraakt door wat je hier op de site leest over Innovatie, Transformatie, Value Proposition, Business Models, Sustainability, Disruption, Marketing, Automation en meer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil samen transformeren!

Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief:

Share This